- Bijna 1 op de 10 vacatures in Nederland vereist geen kennis van de Nederlandse taal, stelt vacatureplatform Indeed op basis van eigen onderzoek.
- Met name in de schoonmaak, horeca en logistiek hoef je lang niet altijd Nederlands te begrijpen om op een baan te solliciteren.
- In buurlanden vragen werkgevers veel vaker om kennis van de betreffende taal, signaleert Indeed.
- Lees ook: Nederlandse werknemers in horeca, detailhandel en logistiek vinden hoger loon minder belangrijk dan in andere landen
Het machtig zijn van de Nederlandse taal is vaak niet vereist voor een baan. Dat constateert Indeed, naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland. In andere landen staat volgens de site vaker in vacatures dat kandidaten de plaatselijke taal moeten beheersen.
Indeed becijfert dat bij 8 procent van de vacatures op zijn platform geen kennis vereist is van het Nederlands. Vooral in de schoonmaak, de horeca en de logistiek is het Nederlands vaak niet nodig. Dit geldt, zij het in iets mindere mate, ook voor bijvoorbeeld de transportsector en de beauty- en wellnessbranche. Vacatures voor bijvoorbeeld personeelszaken, IT-helpdesks en kinderdagverblijven stellen veel minder vaak dat Nederlands niet noodzakelijk is.
Groot personeelstekort: Nederlandse arbeidmarkt internationaal georiënteerd
“De Nederlandse arbeidsmarkt is bijzonder internationaal georiënteerd”, zegt Indeed Benelux-bestuurder Stan Snijders. “In sectoren zoals schoonmaak en logistiek zien we dat werkgevers steeds vaker bereid zijn om werknemers met een niet-Nederlandse achtergrond aan te nemen, ook als ze geen Nederlands spreken. Dit is vooral omdat in die sectoren vaak grote tekorten zijn. Het wegvallen van de taalbarrière maakt het gemakkelijker om die vacatures te vullen.”
Indeed zit in tal van landen in Europa en ziet daar andere cijfers. In Spanje is in 6 procent van de vacatures geen vereiste rond de Spaanse taal opgenomen, in Frankrijk en Italië hoef je voor 4 procent van de vacatures geen Frans dan wel Italiaans te kunnen. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland liggen de vergelijkbare cijfers rond de 3 procent.